sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Tiedettä tieteen vuoksi

Pistipä silmääni typerä otsikko uutispalvelussa:
"matkustaja osallistuu ajoreitin valintaan".
Pakko oli vilkaista, mistä noin itsestäänselvä otsikko oikein kertoo, joten *klik*

hmm...

"...Matkustajat osallistuvat yllättävän paljon ajotilanteisiin. Etenkin risteystilanteissa matkustajat neuvovat kuljettajaa, jos kuljettaja esimerkiksi puhuessaan meinaa ajaa sen ohi, sanoo tutkija Pentti Haddington.

Haddingtonin mukaan kuljettajat myös pyytävät usein neuvoa matkustajilta ajon aikana, jos ovat epävarmoja reitistä.
-Ajoreittiä ei välttämättä päätetä etukäteen, vaan siitä käydään keskustelua ajon aikana. Kuljettaja ja matkustaja pohtivat ajon aikana, mitä kautta ajetaan ja mikä on paras reitti, vaikka kyseessä olisi tuttu määränpää...
 
...Haddington johtaa Oulun yliopiston tutkimusta, jossa tutkitaan kuljettajien ja matkustajien käyttäytymistä ajotilanteissa. Tutkimus on poikkeuksellinen, sillä siinä on videoitu aitoja ajotilanteita Suomessa, Iso-Britanniassa ja Australiassa..."
 
Nämä ei lakkaa yllättämästä - siis oikeasti parodiahorisontti ylitetään nykyään niin tiuhaan että ei ihme, miksi huumorijulkaisut menevät nurin - miten voisi kilpailla "vakavan" lehdistön tai vielä pahempaa, arkitodellisuuden kanssa.
 
Oikeasti jos tarvitaan Oulun yliopiston lingvistiikan laitos ja kolmen maan viisaimmat yliopistotutkijat toteamaan että autossa apukuski on ....no... hmmm...apukuski...
 
Niinkuin joku viisas joskus on todennut: sanat ei riitä, mutta niillä on pakko mennä.